MAHLEP
Mahlep nedir? Mahlep’in faydaları
nelerdir? Mahlep nasıl elde edilir? Mahlep nerelerde ve nasıl kullanılır?
Kısacası mahlep hakkında önemli bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Gülgiller ailesinden olan mahlep
boyu 10 metreye kadar yükselebilen beyaz çiçekleri olan mahlep ağacından
elde edilen kiraz ağacına benzeyen yabani kiraz olarak da bilinen bir meyvedir.
Mahlep tohumu ise mahlep ağacının olgun meyvelerinden elde edilir. Güneşte
kurutulan mahlep tohumlarının öğütülüp elenmesi toz haline getirilir. Meyveleri
serttir. Kiraz çekirdeklerine benzer. Mahlep ağacı haziran ayında meyve vermeye
başlar. Mahlep ağacının diğer bir ismi ise idris ağacıdır.
Osmanlı döneminde oldukça çok
kullanılan Mahlep tohumlarının öğütülmesi ile elde edilen mahlep tozu
genelde tatlı ve kurabiyeler de hamur işlerinde kullanılan bir baharattır.
Kullanıldığı yemeğe, kurabiyeye hoş bir koku verir.
Mahlep sadece hamur işlerinde
kullanılmıyor elbette bunun dışında ilaç, içki, gıda ve kozmetik sanayisinde
kullanılmaktadır.
Mahlep nedir? Bunu öğrendikten sonra
mahlep ile ilgili en çok merak edilen diğer bir konu ise mahlepin faydaları
olmaktadır.
Mahlep kan şekerinin düşürücü etkisi
olduğu bilinen bunun için yaygın olarak kullanılan kan şekerini düşürmeye
yardımcı bir baharattır. Bunun için ise aç karna su ile birlikte gün içinde 2-3
kahve kaşığı mahlep tozu içilebilir.
Vücuda güç kuvvet verici bir etkisi
bulunur. Kuvvet verici ve cinsel gücü artırıcı olarak toz haline
getirilen mahlep balla karıştırılıp 3 tatlı kaşığı yenebilir.
Ağrı kesici ağrının azalmasında yardımcı
olabilir.
Nefes darlığına iyi geldiği bilinmektedir.
Balgam söktürücüdür.
Hazımsızlığa karşı faydalıdır.
Prostat büyümesi ve prostat şikayetlerinin
azalmasında yardımcı rol oynar.
Görüldüğü gibi mahlepin sağlığımız için
bir çok olumlu etkisi ve faydaları bulunuyor. Ülkemizde ne yazık ki gün
geçtikçe azalan mahlep umarım değeri yeniden anlaşılarak mahlep
yetiştiriciliğine önem verilir.
İdris ağacı yada diğer ismi ile mahlep
ağacı Doğu ve Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak bulunan ülkemizde ise Tokat,
Amasya ve Çorum çevresinde yetiştirilen bir ağaçtır.
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.